Allerheiligen en Allerzielen

Allerheiligen

In deze periode van het jaar, eind oktober en begin november, worden binnen de verschillende geloofsgemeenschappen geliefden en dierbaren die in het voorafgaande jaar (of ook daarvoor) gestorven zijn, herdacht. Dit van oorsprong Katholieke gebruik is in de loop der tijd door verschillende geloofsrichtingen overgenomen, met name het onderdeel Allerzielen. Onderstaand een toelichting op het ontstaan en de invulling van Allerheiligen en Allerzielen.

Lees meer

Cremeren, begraven, de wetenschap of anders

Lichaam aan de wetenschap

Op het moment dat het einde van een leven daar is, is het tijd om een keuze te maken over de manier waarop u afscheid nemen wilt van het overleden lichaam. Hierbij heeft u meerdere keuzes. U kunt uw voorkeur of expliciete wens vooraf kenbaar maken aan vrienden en familie zodat zij weten wat u wilt. Weet u niet waar te beginnen, lees dan onze checklist.

Er zijn meer mogelijkheden dan u wellicht denkt. Daarom zetten wij graag een aantal verschillende opties op een rij: begraven, cremeren, het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap, een zeemansgraf en de toekomstige optie van resomeren.

Lees meer

De onnatuurlijke dood

Plaats delict - Onnatuurlijke dood

Als nabestaande krijgt u soms te maken met een afscheid na onnatuurlijke doodsoorzaak. Te denken valt dan aan bijvoorbeeld zelfdoding, moord of een dodelijk verkeersongeval. Dit plotselinge verlies van een familielid of anderszins dierbare is in veel gevallen extra pijnlijk. Het is vaak een heel andere situatie dan wanneer u na ziekte of ouderdom een geliefde verliest.

Lees meer

‘Het afscheid van een geliefde verdient echte betrokkenheid’

Ellen Nooren Uitvaartverzorging biedt al 5 jaar hoogwaardige dienstverlening in persoonlijke uitvaartbegeleiding. Samen met zelfstandig professionals Anita Buikstra en Greetje Brontsema verzorgt Ellen Nooren sinds mei 2014 begrafenissen en crematies in de regio Drenthe & Groningen. Dit eerste lustrum zien ze als een goede gelegenheid om te vertellen hoe zij met empathie en warmte het afscheid van een geliefde of dierbare vormgeven.

Lees meer

Uitvaartverzekering, -vereniging of sparen?

Grafdelvers

”Mijn uitvaart is geregeld, want ik heb een verzekering afgesloten” aldus een meneer die we onlangs spraken. Is het werkelijk zo dat uw familie van alle zorgen af is en niets meer hoeft te betalen als u overlijdt?

Het belangrijkste als het gaat over uitvaartverzekeringen en de verzorging van de uitvaart, is: ú beslist wie de uitvaart voor u verzorgt, óók als u elders verzekerd bent. Het maakt niet uit welke verzekering u heeft of bij wie u verzekerd bent. Of dit een kapitaalverzekering, een deposito of een verzekering in natura is. U bent niet verplicht de verzekeraar uw uitvaart te laten verzorgen. U gebruikt de verzekering voor de betaling van de uitvaartnota. 

Wij kunnen ons voorstellen dat u door de veelheid aan informatie door de bomen het bos niet meer ziet. Waar doet u goed aan, wat past bij u?

Lees meer

Kinderen en omgaan met de dood – deel 1

De meest gestelde vragen over kinderen en de dood

Hoe graag je ook zou willen, als er sprake is van een overlijden waarbij kinderen betrokken zijn, kun je de kinderen niet weghouden van dit verdriet. Kinderen proberen weg te houden van verdriet staat in feite gelijk aan kinderen weghouden van het leven zelf.

Lees meer

Wat is thanatopraxie?

Blog over thanatopractie

Thanatopraxie, ofwel lichte balseming van een overledene, is een nog vrij nieuwe discipline binnen de uitvaartbranche. Het is een specialistische behandeling die alleen mag worden uitgevoerd door gediplomeerde thanatopracteurs.

Lees meer

“Afscheid met 100% liefde”

Ineens is het die dag. De dag die je vreesde. De dag dat je moeder dood gaat. Dwars door haar verdriet heen ontdekte Ellen Nooren (48) uit Tynaarlo dat een einde ook een begin kan zijn.

Lees meer