Vasthouden in tijden van Corona

Corona

In deze crisistijd leren we nieuwe woorden en bestaande woorden krijgen soms een andere betekenis. Denk bijvoorbeeld aan: social distance, lockdown, quarantaine en ‘het nieuwe nu’.

Als uitvaartverzorgers staan wij voor de opgave om, ook in deze verwarrende tijd, samen met u voor een waardig afscheid te zorgen. Ook zolang de verordeningen rondom het Coronavirus van kracht zijn. Daar blijven de medewerkers van Ellen Nooren Uitvaartverzorging pal voor staan. Met respect, deskundigheid en waar nodig creativiteit, organiseren wij de uitvaart van uw dierbare. Zo mooi en liefdevol mogelijk.

Lees meer

Afscheid nemen in tijden van corona: ‘Soms zijn die intieme uitvaarten onverwacht mooi’

Yvonne (by Lyuda Stinissen)
Yvonne (by Lyuda Stinissen)

Aangepaste uitvaarten in tijden van Corona zijn onwerkelijk. Afstand houden in rouw is tegennatuurlijk. Maar soms is een intiem afscheid ook juist onverwacht mooi. Verslag in de week van uitvaartbegeleiders Ellen Nooren, Anita Buikstra en Yvonne van Eijck van Ellen Nooren Uitvaartverzorging.

Weekverslag in Dagblad van het Noorden (12-04-2020)
Lees het hele weekverslag in het Dagblad van het Noorden of op mensenlinq.nl.

“Het beroep van Ellen Nooren”

Na een loopbaan in HRM (Human Resource Management) maakte Ellen Nooren in 2014 een cruciale keuze in haar leven. Ze werd uitvaartverzorger en begon haar eigen bedrijf. Ze verzorgt ook in Haren ieder jaar meerdere uitvaarten.

“In mijn rol organiseer ik uitvaarten, die tot in detail moeten passen bij de persoonlijkheid en het leven van de overledene en bij de wensen van de nabestaanden”, zegt ze. “Bijna alles is mogelijk.” Ellen houdt van mensen en is geïnteresseerd in hun (levens-)verhalen. In die zin sluit haar huidige beroep goed aan op haar vorige werkzaamheden. Het bieden van advies en begeleiding aan mensen in een moeilijke situatie is misschien wel de rode draad in haar werk.

Interview bij Intermezzo in Haren. Daar zit ze: een opgewekte vrouw met een visie op leven en dood. Empathisch en tegelijk zakelijk. Die eigenschappen komen haar goed van pas, want ze moet immers in een paar dagen een perfect afscheid organiseren, in overleg met nabestaanden in rouw en soms zelfs in shock. “Ik vind het steeds weer een uitdaging om juist in die situaties tot een goede opzet van de dag van het afscheid te komen”, zegt Ellen. “Daarbij wil ik de nabestaanden precies die rol geven die ze graag willen vervullen. Soms wil men veel zelf doen. Dan kan ik de familie daarbij vanaf de zijlijn begeleiden. In andere gevallen ontzorgen wij de familie volledig en nemen de regie. Dat samenspel is voor nabestaanden van groot belang.”

Kosten

Ellen Nooren streeft naar kwalitatief hoogwaardige dienstverlening, wat niet automatisch in verband gebracht moet worden met hoge kosten. “De kosten voor onze dienstverlening zijn marktconform voor Noord-Nederland”, zegt ze. “De prijs van de uitvaart hangt vooral af van de keuzes die door de familie worden gemaakt. Locatie, live-muziek, eten en drinken.”

‘Het kan niet waar zijn’
Zoals meer uitvaartverzorgers kwam ook Ellen in 2013 door eigen ervaringen op het idee om zich voor dit beroep te laten scholen. Zij verloor haar moeder op tragische wijze. Toen de politie met twee personen voor haar deur stond, ervoer ze immense schrik en directe ontkenning bij de boodschap die ze van hen kreeg (‘het kan niet waar zijn’). Ze ziet dat nu ook vaak gebeuren bij nabestaanden. “Ik heb de uitvaartverzorger destijds verteld, dat wij veel dingen graag zelf wilden doen voor de uitvaart. Het laatste wat wij voor onze moeder konden doen. Ik begrijp die emotie en behoefte dus heel goed.”

Balsemen

Eén van de situaties die haar heeft aangegrepen, was de dood van een jongeman die door een ongeval ernstig verminkt was. Ellen heeft toen een zogenoemde thanatopracteur ingeschakeld, die het lichaam gebalsemd heeft en de bovenste helft van het lichaam toonbaar kon maken voor de nabestaanden. “Het zijn extreem verdrietige situaties, maar hierdoor kon de familie hun kind weer zien waar ze blij mee waren, hoe vreemd het ook mag klinken. Na het thuisbrengen van hun zoon gingen de ouders langzaam beseffen wat er was gebeurd. Vaak is dit van groot belang bij het begin van het verwerkingsproces.”

In 2014 startte ze met voorzichtige verwachtingen, maar inmiddels verzorgt Ellen meerdere uitvaarten per week. Daarom werkt zij samen met twee vakgenoten, die uit hetzelfde hout gesneden zijn. “Ik waardeer Anita en Yvonne zeer! Dat is een goede basis voor onze samenwerking in dit enerverende vak.” Zie ook: www.ellennooren.nl

Op de foto van links naar rechts: Yvonne van Eijck, Anita Buikstra en Ellen Nooren.

Bekijk het originele bericht: Haren de Krant (20-02-2020)

December – een moeilijke maand voor mensen die een geliefde hebben verloren

december kerst

De maand december is voor veel mensen een maand van uitersten. Deze tijd kenmerkt zich immers door donkere dagen, ‘witte wieven’, guur en onstuimig weer. Maar daarnaast is er ook het feest van het licht, samen rond de kerstboom en kaarsen die in veel huizen branden. Juist in deze donkere periode mist u geliefden of dierbaren die u in het afgelopen jaar (of eerder) ontvallen zijn.

Tijdens de decemberfeesten met familie en vrienden die door menigeen uitgebreid worden gevierd vallen de lege plekken op. Die speciale stoel waar Ma altijd zat of die bijzondere plaats aan tafel waar jullie neefje zijn laatste kerstmaaltijd at. Dat kan erg pijnlijk zijn. Het gemis van uw geliefde(n) in deze sfeervolle tijd waar we veel binnen zijn, de haard aanmaken, kaarsjes aansteken en met vrienden en familie samen zijn, komt juist dan extra hard binnen. Hoe gaan we om met rouw tijdens de feestdagen?

Lees meer

Allerheiligen en Allerzielen

Allerheiligen

In deze periode van het jaar, eind oktober en begin november, worden binnen de verschillende geloofsgemeenschappen geliefden en dierbaren die in het voorafgaande jaar (of ook daarvoor) gestorven zijn, herdacht. Dit van oorsprong Katholieke gebruik is in de loop der tijd door verschillende geloofsrichtingen overgenomen, met name het onderdeel Allerzielen. Onderstaand een toelichting op het ontstaan en de invulling van Allerheiligen en Allerzielen.

Lees meer

Cremeren, begraven, de wetenschap of anders

Lichaam aan de wetenschap

Op het moment dat het einde van een leven daar is, is het tijd om een keuze te maken over de manier waarop u afscheid nemen wilt van het overleden lichaam. Hierbij heeft u meerdere keuzes. U kunt uw voorkeur of expliciete wens vooraf kenbaar maken aan vrienden en familie zodat zij weten wat u wilt. Weet u niet waar te beginnen, lees dan onze checklist.

Er zijn meer mogelijkheden dan u wellicht denkt. Daarom zetten wij graag een aantal verschillende opties op een rij: begraven, cremeren, het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap, een zeemansgraf en de toekomstige optie van resomeren.

Lees meer

De onnatuurlijke dood

Plaats delict - Onnatuurlijke dood

Als nabestaande krijgt u soms te maken met een afscheid na onnatuurlijke doodsoorzaak. Te denken valt dan aan bijvoorbeeld zelfdoding, moord of een dodelijk verkeersongeval. Dit plotselinge verlies van een familielid of anderszins dierbare is in veel gevallen extra pijnlijk. Het is vaak een heel andere situatie dan wanneer u na ziekte of ouderdom een geliefde verliest.

Lees meer

Uitvaartverzekering, -vereniging of sparen?

Grafdelvers

”Mijn uitvaart is geregeld, want ik heb een verzekering afgesloten” aldus een meneer die we onlangs spraken. Is het werkelijk zo dat uw familie van alle zorgen af is en niets meer hoeft te betalen als u overlijdt?

Het belangrijkste als het gaat over uitvaartverzekeringen en de verzorging van de uitvaart, is: ú beslist wie de uitvaart voor u verzorgt, óók als u elders verzekerd bent. Het maakt niet uit welke verzekering u heeft of bij wie u verzekerd bent. Of dit een kapitaalverzekering, een deposito of een verzekering in natura is. U bent niet verplicht de verzekeraar uw uitvaart te laten verzorgen. U gebruikt de verzekering voor de betaling van de uitvaartnota. 

Wij kunnen ons voorstellen dat u door de veelheid aan informatie door de bomen het bos niet meer ziet. Waar doet u goed aan, wat past bij u?

Lees meer