De laatste verzorging

Na het vaststellen van het overlijden door een arts kan de laatste verzorging van het lichaam van de overledene – vroeger ook wel het ‘afleggen’ genoemd, plaatsvinden.

De laatste verzorging kan heel persoonlijk zijn. Wij vragen u of u de laatste verzorging graag zelf wilt doen of liever aan ons overlaat. Een andere mogelijkheid is dat wij dit samen met u doen.

Thanatopraxie

ThanatopraxieOok kan worden gekozen voor een lichte vorm van balseming (thanatopraxie), waardoor het lichaam ca. 8 tot 10 dagen in goede conditie blijft en bij het opbaren geen koeling nodig is. Het lichaam wordt geconserveerd met behulp van een lichte formaldehyde oplossing. Ook op de natuurbegraafplaats kan het overleden lichaam dat met thanatopraxie behandeld is, probleemloos worden begraven. Wanneer het lichaam van de overledene in slechte conditie verkeert, kan thanatopraxie uitkomst bieden. Ook zetten wij thanatopraxie regelmatig in wanneer de overledene jonge cq. nog thuiswonende kinderen heeft. Het lichaam van de overledene is vaak meer natuurlijk om te zien en wordt veel minder koud dan bij reguliere koeling. Een ander voordeel is, dat er is geen hinder ontstaat door het geluid van de koeling die periodiek aanslaat.

Zie voor meer informatie. Tijdens de periode van opbaring komen wij regelmatig langs om de conditie van het lichaam te controleren.