Opbaren

Thuis of op locatie

Wilt u uw dierbare thuis opbaren of op een locatie elders? Ook deze keuze is persoonlijk en geheel aan u. Thuis is vertrouwd en biedt in veel gevallen de mogelijkheid om op uw manier en op uw momenten afscheid te nemen. Wanneer u kiest voor een opbaring thuis wordt in de meeste gevallen het lichaam van de overledene gekoeld. 

Een andere mogelijkheid is om thanatopraxie toe te passen. Hierna vind u meer informatie over dit onderwerp.  

Wanneer uw voorkeur uitgaat naar opbaring op een locatie, kunnen wij verschillende mogelijkheden voorstellen en maakt u de keuze voor de opbaarlocatie. In veel gevallen ontvangt u dan een zogenoemde 24-uurs sleutel waarmee u dag en nacht terecht kunt bij uw overleden dierbare.

Thanatopraxie

Een wat minder bekende vorm van opbaren is thanatopraxie. Dit is een lichte vorm van balseming, waardoor het lichaam doorgaans ca. 8 tot 10 dagen in goede conditie blijft en bij het opbaren geen koeling nodig is. Het lichaam wordt geconserveerd met behulp van een lichte formaldehyde oplossing. Ook op de natuur begraafplaats kan het overleden lichaam dat met thanatopraxie behandeld is, worden begraven. Wanneer het lichaam van de overledene in slechte conditie verkeert, bijvoorbeeld vanwege ascites (vochtophoping in de buik), kan thanatopraxie vrijwel altijd uitkomst bieden. Ook zetten wij thanatopraxie regelmatig in wanneer er sprake is van nog thuiswonende kinderen. Het lichaam van de overledene is na thanatopraxie vaak meer natuurlijk om te zien en wordt veel minder koud dan bij reguliere koeling. Een ander voordeel is dat er u geen hinder hebt van het geluid van de koeling die periodiek aanslaat.

Zie voor meer informatie de blog die hier door ons over geschreven is.

Thanatopraxie