Opbaren

Opbaren van een overledene: thuis of op locatie?

Wilt u uw dierbare thuis opbaren of op een locatie elders? Ook deze keuze is persoonlijk en geheel aan u. Thuis is doorgaans vertrouwd en biedt in veel gevallen de mogelijkheid om op uw manier en op uw momenten afscheid van uw dierbare te nemen. Wanneer u kiest voor een opbaring thuis wordt in de meeste gevallen het lichaam van de overledene gekoeld. 

Een andere mogelijkheid is om thanatopraxie toe te passen. Hierna vindt u meer informatie over dit onderwerp.  

Wanneer uw voorkeur uitgaat naar opbaring op een locatie, kunnen wij verschillende mogelijkheden voorstellen en maakt u de keuze voor de opbaarlocatie. In veel gevallen ontvangt u dan een zogenoemde 24-uurs sleutel waarmee u dag en nacht terecht kunt bij uw overleden dierbare.

Wat is thanatopraxie?

Een wat minder bekende vorm van opbaren is thanatopraxie. Dit is een lichte vorm van balseming, waardoor het lichaam doorgaans ca. 8 tot 10 dagen in goede conditie blijft en bij het opbaren geen koeling nodig is. Ook op natuurbegraafplaatsen kan het overleden lichaam dat met thanatopraxie behandeld is, worden begraven.

Wanneer het lichaam van de overledene in minder goede conditie verkeert, bijvoorbeeld vanwege ascites (vochtophoping in de buik), biedt thanatopraxie vaak uitkomst. Ook stellen wij thanatopraxie regelmatig voor wanneer er sprake is van bijvoorbeeld nog thuiswonende, jonge kinderen.