Vasthouden in tijden van Corona

Corona

In deze crisistijd leren we nieuwe woorden en bestaande woorden krijgen soms een andere betekenis. Denk bijvoorbeeld aan: social distance, lockdown, quarantaine en ‘het nieuwe nu’.

Als uitvaartverzorgers staan wij voor de opgave om, ook in deze verwarrende tijd, samen met u voor een waardig afscheid te zorgen. Ook zolang de verordeningen rondom het Coronavirus van kracht zijn. Daar blijven de medewerkers van Ellen Nooren Uitvaartverzorging pal voor staan. Met respect, deskundigheid en waar nodig creativiteit, organiseren wij de uitvaart van uw dierbare. Zo mooi en liefdevol mogelijk.

Lees meer

December – een moeilijke maand voor mensen die een geliefde hebben verloren

december kerst

De maand december is voor veel mensen een maand van uitersten. Deze tijd kenmerkt zich immers door donkere dagen, ‘witte wieven’, guur en onstuimig weer. Maar daarnaast is er ook het feest van het licht, samen rond de kerstboom en kaarsen die in veel huizen branden. Juist in deze donkere periode mist u geliefden of dierbaren die u in het afgelopen jaar (of eerder) ontvallen zijn.

Tijdens de decemberfeesten met familie en vrienden die door menigeen uitgebreid worden gevierd vallen de lege plekken op. Die speciale stoel waar Ma altijd zat of die bijzondere plaats aan tafel waar jullie neefje zijn laatste kerstmaaltijd at. Dat kan erg pijnlijk zijn. Het gemis van uw geliefde(n) in deze sfeervolle tijd waar we veel binnen zijn, de haard aanmaken, kaarsjes aansteken en met vrienden en familie samen zijn, komt juist dan extra hard binnen. Hoe gaan we om met rouw tijdens de feestdagen?

Lees meer

Allerheiligen en Allerzielen

Allerheiligen

In deze periode van het jaar, eind oktober en begin november, worden binnen de verschillende geloofsgemeenschappen geliefden en dierbaren die in het voorafgaande jaar (of ook daarvoor) gestorven zijn, herdacht. Dit van oorsprong Katholieke gebruik is in de loop der tijd door verschillende geloofsrichtingen overgenomen, met name het onderdeel Allerzielen. Onderstaand een toelichting op het ontstaan en de invulling van Allerheiligen en Allerzielen.

Lees meer

Cremeren, begraven, de wetenschap of anders

Illustratie van vroeger waar een lichaam wordt onderzocht voor de wetenschap

Op het moment dat het einde van een leven daar is, is het tijd om een keuze te maken over de manier waarop u afscheid nemen wilt van het overleden lichaam. Hierbij heeft u meerdere keuzes. U kunt uw voorkeur of expliciete wens vooraf kenbaar maken aan vrienden en familie zodat zij weten wat u wilt. Weet u niet waar te beginnen, lees dan onze checklist.

Er zijn meer mogelijkheden dan u wellicht denkt. Daarom zetten wij graag een aantal verschillende opties op een rij: begraven, cremeren, het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap, een zeemansgraf en de toekomstige optie van resomeren.

Lees meer

De onnatuurlijke dood

Plaats delict - Onnatuurlijke dood

Als nabestaande krijgt u soms te maken met een afscheid na onnatuurlijke doodsoorzaak. Te denken valt dan aan bijvoorbeeld zelfdoding, moord of een dodelijk verkeersongeval. Dit plotselinge verlies van een familielid of anderszins dierbare is in veel gevallen extra pijnlijk. Het is vaak een heel andere situatie dan wanneer u na ziekte of ouderdom een geliefde verliest.

Lees meer

Uitvaartverzekering, -vereniging of sparen?

Grafdelvers

”Mijn uitvaart is geregeld, want ik heb een verzekering afgesloten” aldus een meneer die we onlangs spraken. Is het werkelijk zo dat uw familie van alle zorgen af is en niets meer hoeft te betalen als u overlijdt?

Het belangrijkste als het gaat over uitvaartverzekeringen en de verzorging van de uitvaart, is: ú beslist wie de uitvaart voor u verzorgt, óók als u elders verzekerd bent. Het maakt niet uit welke verzekering u heeft of bij wie u verzekerd bent. Of dit een kapitaalverzekering, een deposito of een verzekering in natura is. U bent niet verplicht de verzekeraar uw uitvaart te laten verzorgen. U gebruikt de verzekering voor de betaling van de uitvaartnota. 

Wij kunnen ons voorstellen dat u door de veelheid aan informatie door de bomen het bos niet meer ziet. Waar doet u goed aan, wat past bij u?

Lees meer

Kinderen en omgaan met de dood – deel 1

De meest gestelde vragen over kinderen en de dood

Hoe graag je ook zou willen, als er sprake is van een overlijden waarbij kinderen betrokken zijn, kun je de kinderen niet weghouden van dit verdriet. Kinderen proberen weg te houden van verdriet staat in feite gelijk aan kinderen weghouden van het leven zelf.

Lees meer

Wat is thanatopraxie?

Blog over thanatopractie

Thanatopraxie, ofwel lichte balseming van een overledene, is een nog vrij nieuwe discipline binnen de uitvaartbranche. Het is een specialistische behandeling die alleen mag worden uitgevoerd door gediplomeerde thanatopracteurs.

Lees meer