Tien jaar werken als uitvaartbegeleider, tien jaar waardevol werk

Het begin

Tien jaar geleden begeleidde ik mijn eerste uitvaart als zelfstandig uitvaartondernemer. Ik had net twee stageperiodes van een half jaar en een vakopleiding achter de rug. Maar ook het grotendeels regelen van de uitvaart van mijn moeder. Dat was in feite wat het balletje aan het rollen bracht.

Mijn moeder overleed volkomen onverwacht. Ik trok de regie van haar uitvaart naar me toe en zei tegen de uitvaartbegeleider: “Laten we het zo afspreken: ik maak het draaiboek met mijn familie. Zodra het af is, nemen we dat samen door. Wat ik kan doen, dat doe ik.”

En zo zorgde ik er samen met mijn broer en familie voor dat mijn moeder de uitvaart kreeg die ze verdiende. Waar we met een gelukkig gevoel aan terug kunnen denken.

Een jaar na mijn moeders uitvaart toostte ik met drie vrienden op het leven. Ook zij hadden pas geleden een ouder verloren. Aan de uitvaart hadden ze alle drie een naar gevoel overgehouden. Ze verloren de regie, en de uitvaart was niet persoonlijk genoeg.

Ik zei tegen mijn vrienden dat begraven 100 procent liefde is. “Het laatste wat je voor iemand kan doen.”  En ik viel even stil, want het kwartje was gevallen. Ik was al een tijd op zoek naar ander, zinvol werk. En dit was het: ik werd uitvaartbegeleider.
 

Te veel voor mij alleen

Meteen vanaf het begin weten mensen mij te vinden. Het lukt me uitvaarten te organiseren die tot in detail passen bij de persoonlijkheid en het leven van de overledene en bij de wensen van de nabestaanden.

Het gaat zelfs al gauw zo goed, dat ik het niet allemaal meer alleen aankan. Daarom werk ik sinds 2016 samen met Anita en Yvonne. En later kwamen daar Margriet en Marisa ook bij. Alle vier vakgenoten die uit hetzelfde hout zijn gesneden als ikzelf.
 

Een belangrijke rol

Mensen vragen ons wel eens of het werk van een uitvaartbegeleider niet zwaar is. Inderdaad, iedere uitvaart raakt ons altijd weer. Dat komt volgens mij omdat wij echt betrokken zijn. Wij doen ons werk met empathie, grote inzet en creativiteit. Bij elke uitvaart werken we samen met de familie om het beste naar boven te halen.

Toch is dit niet zwaar, het geeft juist energie. Het is fantastisch om te doen.

Als uitvaartbegeleider speel je een belangrijke rol in iemands leven, terwijl diegene door een zware periode gaat. Aan ons de mooie en dankbare taak om tot een goede opzet van de dag van het afscheid te komen. En dat kan op heel veel verschillende manieren.

Wij verzorgen uitvaarten op alle denkbare locaties. Op natuurbegraafplaatsen, afscheid in kerken en aula’s van crematoria. Uitvaarten waarbij de familie zelf alles wilde doen, en wij op de achtergrond bleven. En uitvaarten thuis in eigen tuin of schuur, of rond het graf van de overledene, op een zonnige dag in de vorm van een picknick.
 

De juiste keuze

10 jaar geleden kon ik me nauwelijks een duidelijk beeld vormen van hoe mijn werkzame leven zou veranderen. Nu kijk ik terug op een decennium gevuld met waardevol werk, waar Anita, Yvonne, Margriet, Marisa en ik trots op zijn. Ik heb de juiste keuze gemaakt.