Ben jij wel echt op de hoogte van de wensen?

Praten over de wensen voor een uitvaart is niet iets wat we graag doen. En al helemaal niet wanneer we weten dat iemand komt te overlijden. Makkelijk is het zeker niet, maar belangrijk is het wel. De helft van de Nederlanders is niet goed op de hoogte van de uitvaarwensen van hun partner (Uitvaartverzekeringwijzer.net). 71% weet bijvoorbeeld niet of hun partner begraven of toch liever gecremeerd wil worden.

Ondanks dat niet veel mensen op de hoogte zijn van de wensen van een ander, zijn er toch veel mensen die wel een idee hebben bij de wensen voor hun eigen uitvaart. Het komt vaak voor dat ze die wensen niet opschrijven of er nooit over praten omdat ze het een lastig onderwerp vinden. Het vinden van het juiste moment om erover te praten is er ook niet. Vaak wordt het daarom uitgesteld. En dan komt het moment: hadden we het maar gevraagd.

Tips voor een gesprek over de uitvaart

Om het ‘had maar’ moment te voorkomen zijn er een aantal punten die kunnen helpen bij het houden van een gesprek over zijn of haar uitvaart.

1. Begin bij het leven
Praten over het leven is altijd makkelijker dan praten over de dood. Begin het gesprek door vragen te stellen over mooie momenten die jullie hebben beleefd. Praat bijvoorbeeld over het feestje waar jullie zijn geweest en op het liedje waar jullie toen samen op hebben gedanst. Of begin over het moment waarop u die prachtige bloemen gaf.

Wellicht komt u door het ophalen van die herinneringen tot uitvaartwensen. Misschien is dat liedje juist het liedje wat absoluut gespeeld moet worden en zijn de bloemen nog steeds haar of zijn favoriet.

2. Wensenboek
Koffie met cake of toch liever een borrel met een bittergarnituur? Klassieke muziek of een nummer van Marco Borsato? Mag iedereen komen of toch liever alleen de familie?

In een wensenboek kunnen alle ideeën en wensen over een uitvaart opgeschreven worden. Het wensenboek komt van pas bij het regelen van de uitvaart, maar kan vooraf ook dienen als een houvast voor het gesprek over de uitvaart. Vul het boek samen in of geef de persoon de tijd om er eerst zelf even naar te kijken.

3. De zoon, dochter of toch die goede vriend
Zoals al eerder aangegeven is het praten over de uitvaart een lastig onderwerp. En wanneer het over lastige onderwerpen gaat kan het fijn zijn om dit te bespreken met iemand die dichtbij staat. Overleg onderling wie het gesprek gaat voeren, zodat het niet steeds door verschillende personen wordt aangekaart en dat het duidelijk genoteerd kan worden.

4. Wacht niet te lang
Zoek een rustig moment uit en begin over het onderwerp. Het moment komt namelijk steeds dichterbij en het zou toch zonde zijn dat u straks denkt: hadden we het maar gevraagd.

Het helpt bij verwerking

Het in kaart brengen van de wensen kan de nabestaanden helpen bij het verwerken van het verlies. Ze weten precies wat ze op die dag moeten regelen en kunnen op die manier zorgen voor een betekenisvolle uitvaart. Heeft u nog andere tips? Laat het gerust weten, zodat we deze ook kunnen toevoegen en elkaar kunnen helpen.

Mocht u vragen hebben over de tips of wilt u meer weten over het regelen van een uitvaart? Neem gerust contact met ons op!

Ellen Nooren Uitvaartverzorging