Uitvaart doorlopen wanneer u zelf nog leeft

We vinden het normaal gesproken niet fijn om vooruit te kijken naar een uitvaart. Toch kan dit een belangrijk onderwerp zijn om met elkaar te bespreken. Zeker als een overlijden binnen afzienbare tijd wordt verwacht. Bespreken van de wensen rondom het afscheid, kan dan helpend zijn en rust geven. 

Om uw persoonlijke wensen in kaart te brengen, zijn er een paar tips om de uitvaart al door te nemen wanneer u zelf nog leeft.

Ga samen op pad

Door samen op pad te gaan, kunt u herinneringen ophalen en laten zien wat voor u belangrijk is. Stap in de auto en bedenk welke plekken in de buurt voor u belangrijk zijn. Tijdens de uitvaart kunt u deze plaatsen dan mogelijk extra aandacht geven door er langs te rijden of even te stoppen. Denk dan bijvoorbeeld aan het ouderlijk huis, de school waar u met veel plezier naar toe ging of dat bedrijf waar u lang heeft gewerkt.

Locatie bezoeken

Als u al een keuze heeft gemaakt of u wilt worden gecremeerd, begraven of anders, is het ook belangrijk om alvast na te denken over locaties waar u een afscheidsbijeenkomst kunt houden, als dit is wat u wilt. Bezoek die locaties. Een plek op de (natuur)begraafplaats, keuze voor het crematorium, locatie voor een afscheidsbijeenkomst, maar ook een mooie plek waar u wellicht de as wilt laten uitstrooien, kunt u samen bezoeken. Door deze plekken vooraf te bezoeken zijn uw naasten op de hoogte van uw persoonlijke wensen.

Rust en duidelijkheid

Deze wensen samen in kaart brengen, kan rust en duidelijkheid geven. U weet hierdoor precies wat uw wensen zijn en uw naasten hoeven niet na te denken over hoe u het graag had willen hebben als het moment daar is.

Benieuwd hoe u ook andere wensen, zoals de keuze van dat prachtige muziekstuk of het beginnen van een gesprek, kunt doornemen? Lees dan ook ons blog: Ben jij wel echt op de hoogte van de wensen?

Mocht u nog andere vragen hebben over dit onderwerp of wilt u meer weten over het regelen van een uitvaart? Neem gerust contact met ons op!