Afscheid Anna

Toen mijn vrouw overleed, had ik wel een beeld van hoe de uitvaart eruit zou moeten gaan zien, maar eigenlijk had ik geen idee wat er zoal bij zou komen kijken. Ellen gaf me gelukkig al die informatie ook niet op de eerste dag, maar gedoseerd.

 

En ik weet dat ze achter de schermen bergen verzet heeft. Ze nam me de organisatie zorgvuldig uit handen en viel me niet lastig met bijzaken en overbodigheden. De uitvaart kwam er uiteindelijk uit te zien zoals we gewenst hadden. Ellen bleef gedurende het hele proces meedenken. Ze luisterde naar de wensen van de kinderen en mij, vulde die aan met tips, ervaringen en voorstellen en bleef doorlopend in overleg. Ze bleef ons op een prettige manier bevragen en hield zo aansluiting. We konden haar te allen tijde bellen, appen of mailen. We trokken samen op, met ieder zijn en haar eigen rol.

Het woord ‘persoonlijk’ dat iedere uitvaartondernemer gebruikt, kreeg hier inhoud. Ellen had ook oog voor hoe het met de kinderen en mij persoonlijk ging. Ze nam het initiatief om daarnaar te vragen zonder betuttelend te worden. Omdat Ellen steeds heel transparant bleef, wist ik precies wat er gaande was in de tijd tussen het moment van overlijden van mijn vrouw en het definitieve afscheid. Uiteraard was ikzelf degene die de beslissingen nam. En juist in emotionele tijden is het belangrijk om je verstand te gebruiken. Ellen hielp ons daarbij waar nodig. We hebben gedurende de week van de voorbereiding een waardevolle tijd gehad en uiteindelijk een mooi afscheid kunnen organiseren. De herinnering daaraan blijft ons bij en zal ons helpen bij de verdere verwerking van het verlies.

– echtgenoot

 

De samenwerking tussen Ellen en ons rond het overlijden van mijn moeder verliep heel goed. Ellen had snel door wat voor gezin wij zijn en gaf ons advies, mede uit eigen ervaring. Natuurlijk lagen alle keuzes bij ons. Ze gaf ons alleen advies. Bij ieder advies wat gegeven werd, legde ze ook heel goed uit waarom. Mijn vader, broertje en ik wisten hierdoor goed wat we konden verwachten. Heel fijn natuurlijk. Mijn vader vertelde me een paar weken na de uitvaart dat het een drukke periode voor Ellen is geweest. Daar heb ik helemaal niks van gemerkt. Iedere keer dat wij haar zagen of belden, was ze de rust zelve. Mijn vader, broertje en ik hopen natuurlijk dat we nooit meer een uitvaartondernemer nodig hebben.
Maar als het toch moet, dan zou ik in ieder geval Ellen weer bellen.

– dochter