Afscheid Elly Zoutman - Kaman

Vier jaar geleden stierf mijn vader en kwamen we ‘automatisch’ terecht bij een van de grote uitvaartondernemingen in het land. De uitvaart van mijn vader was zo slecht uitgevoerd, zo slordig en on-empathisch, zo'n soort van lopende band werk (het is maar een oude man) dat we er nu, vier jaar later, nog steeds echt last van hadden. Op 29 juni overleed mijn moeder op 96-jarige leeftijd. We zagen haar overlijden aankomen en in die periode hebben we ons georiënteerd bij kleine, zelfstandige uitvaartondernemers in onze regio.

We maakten persoonlijk kennis met Ellen Nooren. Wat een verademing! Alles wat wij belangrijk vinden bij een uitvaart werd direct herkend. En aangevuld.

Er was zoveel herkenning en zoveel begrip voor de pijn in ons hart van vier jaar oud en het naderende overlijden van mijn moeder, dat we ons in een warme deken gewikkeld voelden. We kijken terug op een liefdevolle, warme en zeer betrokken periode na het overlijden van mijn moeder.

Helaas was Ellen vanwege grote drukte niet zelf in de gelegenheid om de uitvaart te doen en droeg ons verhaal over aan haar collega Margriet. Met evenveel warmte en liefdevolle betrokkenheid heeft zij ons bijgestaan in een heel verdrietige periode. We hebben een prachtige uitvaart beleefd voor mijn moeder, waar ook mijn vader in werd betrokken. En onze twee jaar geleden overleden zwager. Dit was zo mooi, zo sereen en heeft zoveel goed gemaakt! De pijn van vier jaar geleden loste op en mengde zich met het overlijden van mijn moeder, tot een heel mooi afscheidsritueel.

Aan alles werd tot in de kleinste details gedacht, naast uiteraard alle gebruikelijke zaken bij een uitvaart, die perfect werden uitgevoerd. Extraatjes die we hartverwarmend vonden, zoals een mooie orchidee bij het condoleanceregister, omdat we ergens hadden genoemd dat dat moeders lievelingsbloemen waren. Een mooi fluwelen zakje voor haar bril en sieraden, terwijl bij onze vader zelfs de trouwring zoekraakte. Kaarsen voor moeder, kleine kaarsjes voor vader en zwager. Dat was zo mooi!

Werkelijk aan alles is gedacht. Niets is er fout gegaan! Geen seconde hebben we ons lopende band werk gevoeld, of ‘het is maar een oude vrouw’. Respectvol, liefdevol en betrokken. Dat was zo troostrijk. En troost is wat je nodig hebt tijdens het proces naar de uitvaart. Wij zijn Ellen en Margriet intens dankbaar voor alle, alle goede, attente zorgen en de perfectie van de zo persoonlijke uitvaart! Dit gaan we nooit vergeten. En we hebben eindelijk een slechte ervaring van vier jaar geleden kunnen afsluiten, want er is echt iets goed gemaakt.

Aldert Zoutman.