Afscheid Marita

Mijn lieve vrouw Marita overleed in september, ze werd 51 jaar. Na met veel kracht een jaar van therapieën te hebben doorlopen, kon Marita absoluut niet meer en moest ze het leven gaan loslaten. Toen we dit lot geaccepteerd hadden, kozen we het bedrijf van Ellen om de uitvaart te begeleiden.

Gekleed in spijkerbroek en jasje -gelukkig niet in het zwart, wat het alleen maar triester zou maken, ontmoette ze ons gezin voorafgaand aan het overlijden van Marita, bij ons thuis. Al bij het eerste bezoek van Ellen, klikte het en waren wij ervan overtuigd dat Ellen de juiste persoon was om de door Marita gewenste uitvaart te begeleiden. We zaten op gelijke golflengte, wat heel prettig en geruststellend was. De wijze van opbaring met behulp van thanatopraxie, het tot in detail voorbereiden van muziek- en beeldweergave tijdens de afscheidsbijeenkomst en de inrichting van de locatie. Het varen van ons huis naar de afscheidslocatie aan het Paterswoldsemeer en tal van andere grotere en kleinere details: Ellen hield het allemaal in de gaten zonder ons in onze ruimte te beperken. Zelfs het in de boot plaatsen van de pitrieten mand met het lichaam van Marita werd geoefend. Ellen dacht aan alles en werkte met grote inzet.

Wij hadden zeker onze eigen inbreng en de suggesties die wij deden werden steeds gerespecteerd. Daarbij had Ellen oog voor onze kinderen van 16 en 18 jaar en hun emoties. Het resultaat was een prachtige uitvaart. Precies, of misschien zelfs nog iets mooier dan Marita zich had voorgesteld. En dat geeft een goed gevoel. Het helpt bij het verwerken van het veel te vroege verlies van Marita. Ik wist van tevoren niet dat het beroep van uitvaartbegeleider zo’n mooi en waardevol beroep is. De wijze waarop Ellen het afscheid -samen met ons, vóór en na het overlijden van Marita vorm heeft gegeven, heeft voor ons allemaal, ook voor Marita, een grote toegevoegde waarde gehad.

- Jaap (echtgenoot).