Uitvaart Ellen

 

Mijn lieve Ellen, met wie ik bijna 47 jaar intens gelukkig ben geweest, overleed na een kort en hevig ziekbed heel rustig en vol vertrouwen in een leven ‘aan de overkant’, zoals zij dat noemde. Toen de dokter haar overlijden had vastgesteld, condoleerde hij me en voegde daaraan toe dat ik nu van alles moest gaan regelen.

Ik had me daar tijdens haar ziekbed nog niet mee bezig gehouden, maar nu moest het. We hadden wel samen besproken hoe haar uitvaart moest gaan, nu zocht ik op internet naar een uitvaartondernemer die dat kon regelen. Mijn oudste dochter gaf me de raad niet de bovenste uit de googleverzameling te nemen, maar op mijn gevoel een keus te maken. Opeens viel mijn oog op de naam Ellen Nooren. Ik besloot deze vrouw met dezelfde voornaam als mijn vrouw te kiezen. Ik belde en kreeg meteen deze Ellen aan de lijn. Een lieve en rustige stem, die na een kort gesprek tegen me zei dat ze meteen naar ons toe kwam. Ze was er al snel en we gingen een aantal zaken bespreken. Mijn kinderen seinden met hun ogen dat ik een goede keus had gedaan. Ellen was rustig en accuraat en niet verbaasd over aparte wensen, zoals de wens van mijn vrouw om niet in een kist te worden begraven, maar op een opbaarplank met een lijkwade. Ze bleek dezelfde drie voorletters te hebben als mijn vrouw! 

Ze stuurde diezelfde avond een assistente die samen met mijn dochters mijn vrouw waste en in de door haar gekozen kleding opmaakte. 

Ellen nam ons op rustige en efficiënte manier heel veel werk uit handen. Ze regelde dat mijn vrouw mooi werd opgebaard in een uitvaartcentrum. Ze zorgde dat de rouwkaarten mooi en snel werden gedrukt. Ze vloog heen en weer langs begraafplaatsen en ruimtes voor de condoleance en liet ons rustig kiezen uit de verschillende mogelijkheden. Ze overlegde met de dominee en de koster over de uitvaartdienst, zorgde ervoor dat muziek en powerpointpresentatie in de kerk professioneel werden verzorgd, stuurde me voortdurend draaiboeken waar ik dan op kon reageren. Het wonderlijke was dat alles heel snel ging, maar op een heel rustige en vertrouwenwekkende manier. Steeds maakte ze duidelijk dat wij als gezin alles bepaalden, zij zorgde dat het precies ging zoals wij het wilden. 

De uitvaart zelf was, hoe droevig ook, een prachtige bijeenkomst waar wij als gezin heel veel troost aan hebben ontleend. Ellen had ook gezorgd voor een groep mooi uitziende dragers die mijn lief op haar opbaarplank uit de kerk hebben gedragen en later op het R.K. Kerkhof naar haar graf.

Mede dankzij Ellen kijken mijn kinderen en ik op de dagen na de dood van mijn vrouw met ontroering en weemoed terug. En ik weet zeker dat mijn vrouw blij is geweest dat wij Ellen Nooren haar uitvaart hebben laten verzorgen. Mocht ik niet heel oud worden, zodat ze nog actief is, dan mag ze de mijne ook doen!

– René, echtgenoot